Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București (UPB)

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN)

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT)

Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI)

Universitatea Politehnica Timișoara (UPT)

Universitatea din București (UB)

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB)

BEIA Consult International SRL (BEIA)

Centrul IT pentru Știință și Tehnologie SRL (CITST)

GreenSoft SRL (Green)

Partener 9

 

 

 

Neural Grader SRL (Neural)

Safetech Innovations SA (SafeTech)

SoftTehnica SRL (SoftTeh)

Technology Systems and Services International (TSSI)

Terrasigna SRL (Terra)

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București

Experiență relevantă

Centrul Internațional de Excelență în Inteligență Artificială din cadrul POLITEHNICA București reunește principalele laboratoare de cercetare în domeniu, printre care Laboratorul de Inteligență Artificială și Sisteme Multi-Agent (AI-MAS) și Laboratorul de Prelucrare a Limbajului Natural (NLP), pentru a dezvolta tehnologii de vârf în inteligență artificială.

Competențele cheie ale cercetătorilor din centru includ agenți inteligenți, învățare automată și profundă, viziune computerizată, prelucrarea limbajului natural pentru limbaje cu resurse reduse, robotică socială și asistivă, precum și inteligență artificială explicabilă.

Centrul integrează inteligența artificială în diferite domenii, de exemplu sănătate, mediu, educație, securitate cibernetică și interacțiune om-calculator. Acesta joacă un rol esențial în proiecte naționale și europene, promovând colaborarea interdisciplinară pentru a crea sisteme de IA orientate pe om și pentru aplicarea rezultatelor în industrie și societate.

Centrul Internațional de Excelență în Inteligență Artificială este AI Testing Center al rețelei DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic).

Persoane de contact

Prof. Dr. Adina Magda FLOREA: Adina.Florea@upb.ro

Prof. Dr. Mihai DASCĂLU: Mihai.Dascalu@upb.ro

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Experiență relevantă

Institutul de Inteligență Artificială al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, reunește principalele laboratoare de cercetare în domeniu, printre care Centrul de Cercetare in Prelucrarea Imaginilor si Recunoașterea Formelor, Laboratorul de Sisteme Inteligente, Laboratorul de Ingineria Cunoștințelor, Laboratorul de Robotică si Control Neliniar, Laboratorul de Sisteme Interactive si Grafică pe Calculator, Laboratorul de Sisteme Distribuite, Centre si Laboratoare de Cercetare in Robotică si Microelectronică.

Competențele cheie ale cercetătorilor din centru includ învățare automată profundă, viziune computerizată, prelucrarea limbajului natural, inteligență artificială explicabilă, sisteme de agenți, control inteligent.

Domeniile aplicative abordate includ percepția si reprezentarea mediului, estimarea riscurilor si navigare pentru sisteme autonome, imagistica medicala, imagistica spațială, mentenanță predictiva, robotică medicală și asistivă, orașe inteligente. Ele stau la baza implicării in proiecte naționale si internaționale orientate spre dezvoltarea de soluții de IA pentru economie si societate.

Institutul de Inteligență Artificială al Universității Tehnice din Cluj-Napoca este parte a Institutului de Inteligenta Artificiala al European University of Technology.

Persoana de contact

Prof. Dr. Sergiu NEDEVSCHI: Sergiu.Nedevschi@cs.utcluj.ro

Universitatea de Vest din Timișoara

Experiență relevantă

Grupul de cercetare în Inteligența Artificială din cadrul Centrului de Cercetare în Informatică – CeRiCS (research.info.uvt.ro; hpc.uvt.ro) de la UVT are expertiză în domeniul agenților inteligenți, a sistemelor multi-agent, a tehnicilor de învățare automată și de extragere a cunoștințelor din date și a inteligenței computaționale.

In cadrul proiectelor naționale și internaționale derulate, cercetătorii din cadrul grupului au dezvoltat strategii inteligente și scalabile de alocare a resurselor în sisteme distribuite, tehnici de identificare a anomaliilor, platforme de procesare eficientă a datelor colectate de la senzori, modele bazate pe învățare profundă pentru procesarea imaginilor satelitare, modele de vedere artificială, modele neuro-simbolice și modele de explicabilitate.

Domeniile aplicative includ imagistica medicală, ambientul inteligent, interfețe om-mașină, securitatea cibernetică, monitorizarea mediului și a proceselor industriale. Din perspectivă inter și transdisciplinară, grupul UVT se particularizează prin abordările teoretice în învățarea automată, bazate pe analiza sistemelor dinamice,  precum și prin aplicațiile IA în arheo-astronomie, ecologie, moștenire culturală.

Persoana de contact

Prof. Dr. Viorel NEGRU: Viorel.Negru@e-uvt.ro

Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași

Web site
Experiență relevantă

TUIASI valorifică în Hub-ul Român de Inteligență Artificială o echipă multidisciplinară de cercetători din 7 centre de cercetare/excelență și infrastructurile principalelor laboratoare în domeniu, precum Robotics and Intelligent Systems, Tehnologii Cloud, Aplicații Big Data și Internet of Things, Machine Learning and Internet of Things, Human-Computer Interaction, Autonomous Vehicles.

Cercetătorii dispun de competențe cheie în învățare automată și profundă, vedere artificială, algoritmi de inspirație biologică, sisteme multi-agent, rețele neuronale hardware și simulări avansate. Soluțiile inovatoare dezvoltate, bazate pe tehnologii AI, acoperă o gamă largă de domenii: mobilitate inteligentă/autonomă, neuro-inginerie, Industrie 4.0, interfețe om-mașină, tehnologii asistive, modelarea și optimizarea proceselor chimice, sisteme inteligente pentru energie, etc.

La nivel educațional, TUIASI sprijină formarea în domeniul AI printr-un portofoliu solid de cursuri de licență și programe de masterat în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare. Universitatea este membră în opt clustere de inovare, parteneră în hub-uri digitale și coordonator al Digital Innovation Zone EDIH, contribuind activ la transformarea digitală a industriei și societății.

Persoana de contact

Prof. Dr. Vasile-Ion MANTA: Vasile-Ion.Manta@academic.tuiasi.ro

Universitatea Politehnica Timișoara

Experiență relevantă

Cu o tradiție de peste un secol, Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) se afirmă drept un pol de excelență în educație și cercetare în domeniile ingineriei și științei. De-a lungul timpului, UPT a fost un pionier al inovației tehnologice în România, fiind instituția care a găzduit dezvoltarea primului calculator universitar din țară – MECIPT – și a lansat prima specializare în „Calculatoare”. Începând cu anul 2020, universitatea oferă, în premieră națională, un program de masterat orientat spre cercetare în domeniul Machine Learning, prin care formează anual aproximativ 50 de specialiști în învățare automată. Aceste inițiative evidențiază atât patrimoniul instituțional solid, cât și angajamentul actual al UPT față de progresul tehnologic, în special în domeniul inteligenței artificiale (IA).

Activitatea de cercetare în IA este susținută de laboratoare de specialitate precum Databases and Artificial Intelligence Laboratory și Intelligent Embedded Vision Laboratory, care reunesc echipe interdisciplinare de cercetători cu competențe avansate în învățare automată, învățare profundă, rețele neuronale, inteligență computațională, sisteme embedded și vedere artificială. Direcțiile de cercetare abordate includ atât fundamente teoretice, cât și aplicații inovatoare, cu impact în domenii strategice precum sănătatea, educația și securitatea cibernetică. Aceste activități sunt integrate în proiecte de cercetare la nivel național și european, consolidând astfel poziția UPT ca actor relevant în ecosistemul științific internațional în domeniul IA.

Persoana de contact

Prof. Mihai MICEA: Mihai.Micea@cs.upt.ro

Universitatea din București

Experiență relevantă

Grupul de Inteligență Artificială al Universității din București reunește Centrul de Cercetare în Știința Datelor, Centrul de Cercetare în Tehnologii ale Limbajului și Centrul de Logică, Optimizare și Securitate.

Cercetătorii din cadrul grupului de inteligență artificială au expertiză la nivel de vârf în diverse subdomenii ale inteligenței artificiale, cum ar fi învățare automată, rețele neuronale, învățare profundă, vedere artificială, imagistică medicală, procesarea semnalelor, securitate cibernetică, robotică, procesarea limbajului natural, traducere automată, lingvistică computațională, etc.

Expertiza este dovedită atât prin implementare cu succes a numeroase proiecte de cercetare cât și prin publicații la conferințe de vârf, cum ar fi CVPR, ICCV, ECCV, NeurIPS, ACL, EMNLP, SIGIR, ACMMM, NAACL, WACV, sau jurnale prestigioase, cum ar fi TPAMI, IJCV, TSP, JMLR, TAC, COLI, CVIU, AIR. Modele și sistemele dezvoltate au aplicabilitate în diverse domenii precum sănătate, industrie, educație, agricultură, mediu, securitate, etc.

Persoana de contact

Prof. Radu Tudor IONESCU: Radu.Ionescu@fmi.unibuc.ro

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Experiență relevantă

Institutul de Cercetare pentru Inteligență Artificială, Robotică și Realitate Virtuală a fost înființat pentru a sprijini activitățile de cercetare în domeniul Inteligenței Artificiale și în domenii conexe la Universitatea Babeș-Bolyai. Institutul este organizat în șase grupuri de cercetare specializate: Inteligență Computațională, Învățare Automată, Metaeuristici pentru Sisteme Complexe, Data Mining, Realitate Virtuală, și Modelare și Simulare, și colaborează cu instituții naționale și internaționale.

Echipa institutului reunește cadre didactice, cercetători și doctoranzi cu o expertiză solidă în domenii precum învățarea automată, inteligența computațională, realitatea virtuală sau modelarea și simularea sistemelor complexe. Sistemele inteligente dezvoltate vizează domenii precum sănătatea, educația, economia, bioinformatica, mediul, securitatea cibernetică și robotica.

Se abordează inclusiv subiecte avansate legate de explicabilitate, încredere și etică în IA. Activitatea institutului evidențiază potențialul IA de a transforma societatea și necesitatea cooperării interdisciplinare în dezvoltarea de soluții inovatoare.

Persoana de contact

Conf. dr. Christian SĂCĂREA: Christian.Sacarea@ubbcluj.ro

BEIA Consult International SRL

Web site
Experiență relevantă

BEIA CONSULT INTERNATIONAL este o companie ce desfășoară, printre altele, activități de cercetare, inovare și dezvoltare în domenii precum Telemetrie, Telecomunicații, Tehnologia Informației, Prelucrarea Limbajului Natural.

Competențele relevante ale angajaților BEIA includ prelucrarea semnalului acustic și învățarea profundă, aplicată în domenii precum identificarea sunetelor ambientale, predicții ale unor fenomene naturale pe baza datelor primite de la senzori.

De asemenea experiența BEIA în prelucrarea limbajului natural include analiza și înțelegerea textului scris și vorbit în limba română, pentru aplicații decomunicare de tip chat bot sau voice bot pentru domenii cum ar fi cel comercial sau medical. De asemenea angajații BEIA au cunoștințe achiziționate în procesul unei practici îndelungate în monitorizarea și reprezentarea datelor provenite de la senzori.

Acestea au fost dobândite în cadrul unor proiecte naționale și europene, ce promovează cercetarea interdisciplinară.

Persoana de contact

Svetlana SEGARCEANU: Svetlana.Segarceanu@beia.ro

Centrul IT pentru Știință și Tehnologie SRL

Web site
Experiență relevantă

Centrul IT pentru Știința si Tehnologie (CITST), înființat in anul 2007, îşi orientează activitatea în principal spre dezvoltarea și vinderea tehnologiilor de vârf pentru diferite sectoare.

Direcțiile principale sunt in următoarele domenii:

  1. tehnologia informației și comunicației, focusul din ultimii ani fiind pe tehnologii bazate pe inteligenta artificială şi dedicate segmentului de populație adultă şi vârstnică;
  2. electrotehnologii;
  3. robotică asistivă.  Prin fondatorii ei, CITST a antrenat in domeniile de interes ale întreprinderii personal cu înaltă calificare precum şi o reţea de colaborare la nivel european. Se vizează integrarea inteligenţei artificiale atât in prestarea de servicii către clienții locali şi internaţionali cât şi în domeniul cercetării şi inovării.

Pentru domeniul de ambient assisted living punem la dispoziţie clienţilor o platforma inteligentă care adresează atât aspecte legate de sănătate cat şi de bunăstare. Laboratorul CITST este dotat cu dispozitive şi senzori inteligenţi precum şi cu diverse platforme robotice.

Persoana de contact

Daniela NĂSTAC: Daniela.C.Nastac@gmail.com

Oana CRAMARIUC: Oana.Cramariuc@citst.ro

GreenSoft SRL

Experiență relevantă

De peste două decenii GreenSoft SRL dezvoltă soluții de inteligență artificială orientate spre infrastructură critică, sănătate și transport.

Primul proiect a fost modelarea zgomotului auto pentru o companie auto european, urmat de un planificator industrial optimizat pentru o companie producatoare.

În cadrul unui consorțiul national, în cadrul platformei SIIMA am creat un orchestrator instituțional cu detecție de anomalii și microservicii open source.

AI FERODATA, proiect câștigător Innovation Norway, folosește rețele recurente și analiză GIS pentru a prezice consumul energetic și timpii de staționare a peste o sută de locomotive.

Living Lab, implementat în parteneriat cu UMF Iași, monitorizează pacienții și recomandă intervenții, utilizând modele CNN și algoritmi de învățare prin consolidare.

Platforma PLISS sprijină managementul epidemiilor prin simulări STEM și notificări predictive, iar solutia GreenChain garantează integritatea tezelor doctorale prin blockchain Solana și algoritmi de consens.

Pentru spitale am dezvoltat un proiect intitulat SpeechToText, care transcrie fișe clinice, cu scopul de a îmbunătăți timpul de completare a documentelor.

Persoana de contact

Adrian – Iulian BREZULIANU: Adi.Brezulianu@greensoft.com.ro

 

Neural Grader SRL

Experiență relevantă

Neural Grader SRL a dezvoltat cu succes trei proiecte majore bazate pe AI și vedere computațională: TallyExpress, NeuralGrader și LogSize, obținând 5 patente internaționale ca rezultat al activității de cercetare industrială.

Laboratorul nostru modern de 200 m² este echipat cu tehnologie de ultimă generație și servere alimentate de GPU-uri foarte performante, oferind o infrastructură care asigură implementarea proiectelor noastre cu eficiență maximă. Este singurul laborator din România dotat cu o linie de producție specifică industriei lemnului, permițându-ne să testăm soluțiile în condiții apropiate de mediul industrial real.

Am consolidat parteneriate strategice cu NostraSilva și DMSi, care ne susțin în implementarea proiectelor noastre, iar colaborarea constantă cu cercetători de la Universitatea Politehnica din București ne amplifică expertiza tehnologică.

Echipa noastră este formată din specialiști recunoscuți în domeniile AI, vedere computațională și învățare automată, cu o experiență extinsă atât pe plan național, cât și internațional.

Persoana de contact

Cătălin MUTU: Catalin.Mutu@fordaq.com

Safetech Innovations SA

Web site
Experiență relevantă

Safetech Innovations deține o expertiză solidă în aplicarea inteligenței artificiale (IA) și a tehnologiilor de învățare automată (ML) în securitatea cibernetică, consolidată printr-un angajament constant pentru inovare și cercetare aplicată. Compania dezvoltă soluții avansate, capabile să anticipeze și să contracareze amenințările digitale în continuă evoluție.

Un exemplu este platforma destinată analizei forensic și ingineriei inverse a dispozitivelor mobile, care include o aplicație pentru monitorizarea securității, funcționalități de audit, analiză de risc, raportare și un modul ML pentru identificarea comportamentelor anormale. În toate activitățile, integrăm tehnologii IA și ML furnizate de parteneri de încredere, potențând inteligența umană și eficiența operațională.

Echipele noastre de securitate folosesc instrumente avansate bazate pe modele adaptive pentru a detecta amenințări emergente. Realizăm analize complexe pe volume mari de date, extragem tipare relevante și aplicăm algoritmi inteligenți pentru protecție flexibilă, scalabilă și eficientă în infrastructuri critice.

Persoana de contact

Victor GANSAC: Victor.Gansac@safetech.ro

SoftTehnica SRL

Experiență relevantă

SOFTTEHNICA SRL este o companie românească specializată în furnizarea de soluții software și servicii IT, având ca obiectiv principal sprijinirea afacerilor în procesul de transformare digitală. Cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu, compania oferă o gamă variată de servicii, inclusiv dezvoltarea de aplicații personalizate, consultanță IT și integrarea tehnologiilor emergente precum inteligența artificială (AI), realitatea augmentată (AR) și realitatea virtuală (VR).

SOFTTEHNICA SRL a dezvoltat mai multe soluții bazate pe AI, cele mai importante fiind HOLOTRAIN – o platforma inovatoare de training folosind realitatea augmentată, Aidoo.Analyzer, un instrument avansat de analiză pentru Call Center, care utilizează tehnologia AI pentru a analiza și optimiza interacțiunile dintre agenți și clienți, îmbunătățind astfel performanța și satisfacția clienților si aplicatia Read2Me, o soluție inovatoare de text to speech în limba română, care transformă rapid și ușor textul în mesaje vocale clare, pe un ton cât mai natural.

Persoana de contact

Technology Systems and Services International

Web site
Experiență relevantă

TECHNOLOGY SYSTEMS AND SERVICES INTERNATIONAL (TSSI) demonstrează o experiență consolidată în dezvoltarea de soluții AI avansate aplicate în industrie, sănătate, administrație publică și cercetare. Compania deține expertiză în Natural Language Processing (NLP), Computer Vision, Machine Learning (ML) și arhitecturi multi-agent.

Ca partener tehnologic în proiecte UE (ex. FoodChecker JRC), TSSI a utilizat AI pentru clasificare semantică, analiză vizuală și information extraction multilingv. Experiența echipei include proiecte precum SPIDEP, cu algoritmi ML aplicați pentru detecția timpurie a bolilor infecțioase (date biometrice), și SmartHEAT, cu AI pentru simularea comportamentală și reglaj termic adaptiv. Echipa include experți în Large Language Models (LLM) open-source, Retrieval-Augmented Generation (RAG) și Reinforcement Learning from Human Feedback (RLHF). Infrastructura proprie de testare permite prototiparea rapidă și scalabilă de soluții AI.

Persoana de contact

Catrina SINESCU: Catrina.Sinescu@tssi.ro

Terrasigna SRL

Experiență relevantă

Terrasigna SRL este o companie românească specializată în furnizarea de servicii geoinformaționale bazate pe date de Observare a Pământului, in domenii precum silvicultura, agricultura, monitorizarea mediului, a infrastructurilor critice sau a riscurilor naturale (alunecări de teren, inundații).

In ultimii ani, compania a acumulat expertiză în integrarea metodelor de inteligență artificială, machine learning, și cloud computing cu analiza datelor satelitare, prin proiecte precum AI4PSInSAR Exploatarea inteligentă a rezultatelor de monitorizare satelitară a stabilității infrastructurii la nivel național (PNCDI III-PTE 2022 – 2023); EO SMITH Deep Learning Data Fusion for Earth Observation (2020 – 2023 ESA); LOOSE Technologies for the Management of LOng EO Data Time Series (2020 – 2022 ESA); ML4EO Machine Learning for Earth Observation (2018 – 2019 ESA).

Terrasigna utilizeaza tehnologii de ultimă generație, inclusiv Data Cubes, Spatio-Temporal Asset Catalogues, ServerLess computing, Open Standards sau Hugin EO (mediu de execuție ML Open Source pentru tehnologii de Observare ale Pământului), algoritmi ML.

Persoana de contact